APK keuring

Wat is APK

Dit is een / milieu keuring. Er wordt dus naar alles gekeken dat met veiligheid te maken heeft. Zoals verlichting, gordels, banden, motor en versnellingsbak ophanging, carrosserie, REMMEN etc. APK-keuringen mogen alleen verricht worden door bedrijven die door de RDW zijn erkend. Een erkend bedrijf is herkenbaar aan een rood/wit (personenauto’s) of blauw/wit (bedrijfsauto’s) gestreept schild. De RDW controleert deze bedrijven regelmatig.

Daarnaast controleert de RDW steekproefsgewijs drie procent van de voertuigen die jaarlijks worden gekeurd en afgemeld. Het voertuig moet dan na de keuring beschikbaar blijven voor de RDW. De RDW medewerker is binnen maximaal 90 minuten na de afmelding aanwezig. De eigenaar/houder is op basis van de wegenverkeerswet verplicht aan de steekproef mee te werken en mag niet wegrijden.

Het APK keuringsrapport

Het keuringsrapport heeft een verandering ondergaan. Naast de gegevens van het voertuig en het resultaat van de keuring bevat het nieuwe keuringsrapport een rubriek “binnenkort te verwachten gebreken (reparatie advies punten)”. Hier kan de APK-instantie voor een vijftal punten (profieldiepte band, lekkage schokdemper, roest, slijtage stuur- of fuseekogel en slijtage mechanische delen remsysteem) aangeven welke gebreken de voertuigeigenaar binnenkort kan verwachten.

De voertuigeigenaar weet dan dat er in de toekomst rekening gehouden moet worden met vervanging of reparatie van onderdelen die op het moment van de keuring nog wel aan de APK-eisen voldeden. Ook is er ruimte op het rapport om de reparatie-, afkeur, en/of adviespunten nader toe te lichten.

En dan

U kunt twee maanden voor de verloopdatum van uw keuringsrapport uw auto ter keuring aanbieden. De nieuwe vervaldatum blijft dan gelijk als het voorgaande. De auto is dan dus goed gekeurd voor 12 maanden plus de tijd die u voor de verstrijkdatum aanwezig bent (b.v. verloop datum 21-03-2003 kan gekeurd worden van af 21-01-2003 en de nieuwe vervaldatum zal dan zijn 21-03-2004).

U kunt terecht zonder afspraak en de keuring vindt plaats terwijl u wacht. Een keuring duurt 20a30 min. Maar houd er rekening mee dat de auto in de steekproef kan vallen (zie hierboven). Zorg er eventueel voor dat uw auto is voorzien van nieuwe kenteken platen. Breng kenteken bewijs DEEL 1 mee (origineel). De koffie staat klaar en als u uit de buurt komt of toch geen tijd heeft om te wachten dan staat de leen fiets gereed. Aalst-Waalre APK is gelegen in het centrum van Aalst dit is gemeente Waalre. Aalst-Waalre APK is gehuisvest op de gestelse straat 48.

Diesel

Is uw auto voorzien van een diesel motor en is hij gebouwd na 1980 en niet voorzien van een comprex lader dan moet uw auto een roetmeting ondergaan. Zorg dan dat uw auto in goede staat van onderhoud verkeert, voorzien van een goede distributie riem en voldoende olie. Rijdt de auto goed warm voor dat u uw auto ter keuring aan biedt, eventueel als hij warm is even met een verhoogd toeren tal rijden tot dat u geen walm meer ziet. Dit voorkomt problemen tijdens de roetmeting. In een slechte staat van onderhoud verkerende dieselmotor kan schade optreden.

Beroep tegen keuring

Bent u als eigenaar van het voertuig van mening dat het voertuig ten onrechte is goed- of afgekeurd, dan kan men in beroep gaan bij de RDW en een herkeuring aan vragen. De behandeling van een dergelijke aanvraag kost € 100,--. Dit bedrag wordt geretourneerd als het voertuig inderdaad onterecht is goed- of afgekeurd. Er is altijd een keuringsrapport nodig om in beroep te kunnen gaan.

Het in beroep gaan moet wel direct na afloop van de keuring gebeuren. Het voertuig mag niet verplaatst worden en er mogen geen reparaties worden verricht. De herkeuring vindt nog dezelfde dag plaats. Is er in een later stadium bezwaar tegen het resultaat van de APK goedkeuring dan kan dit schriftelijk gemeld worden bij de RDW. Dit kan gedurende de geldigheid van het rapport.

Voor verdere vragen:

APK keuring Aalst-Waalre APK